En liten inblick i lässatsningens vardag just nu

Just nu håller vi i lässatsningen på att förbereda våra besök på skolorna och i klasserna. Själv ska jag från nästa vecka ut och ha bokpresentationer i olika klasser på olika skolor. En riktigt bra bokpresentation kräver en del förberedelse. Först har man en dialog med lärarna för att ta reda på vilken nivå eleverna ligger på i läsningen och vilka behov som finns. Sedan väljer man med omsorg ut böcker som ska passa elevernas behov och intressen. Finns inte just de böcker som man vill presentera inne så försöker vi beställa in dem.

Det är en konst att berätta om en bok på ett intresseväckande sätt som lockar även de minst intresserade, så det lägger man också ner en del tid på, att välja ut hur man formulerar sig och vilka delar i boken man ska lyfta och fokusera på. Jag brukar ofta välja ut ett stycke att läsa högt, även i de mest oroliga barngrupper brukar ett lugn infinna sig när man läser högt. Just nu förbereder jag bokpresentationer i årskurs 1 och då blir det bland annat Bajsboken av Pernilla Stalfelt, några böcker ur serien om Riddarskolan av Magnus Ljunggren och Svarta madam av Katarina Genar. Jag tror att jag kommer läsa den fina dikten som finns i Bajsboken för barnen och se om den blir en favorit hos dem precis som hos mig. Har ni missat dikten? Den börjar såhär:

Över skogar, berg och slätter

hör man ljud från toaletter.

Bajsar nästan alla gör

det kan inte dom rå för.

Kolla in fortsättningen på dikten i Pernilla Stalfelts roliga bok – Bajsboken.

Trevlig helg!

/Linda, lässatsningen i Eskilstuna kommun

 

IMG_0017
Böcker på rad som snart ska presenteras för eleverna i Eskilstuna kommun.

Bokpresentation

4 thoughts on “En liten inblick i lässatsningens vardag just nu

  1. Lässatsningen i Eskilstuna kommun Post author

   Roligt att det finns en läshund här i vår närhet, Sara! Vi tycker att det verkar jättespännande med läshundar. Vi sparar dina kontaktuppgifter och hör gärna av oss längre fram om vi har ett projekt där vi tror det är lämpligt att använda läshundar.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s