Bild och berättelse med årskurs 3 på Ärlaskola

Att arbeta med bild och berättelse stimulerar det egna skapandet. Utifrån bilder skapas en berättelse vilket stimulerar förmågan att tänka i bilder och integrerar dessa i berättelsen. Bild och muntlig berättelse utvecklar språkflytet och ordförrådet. Det stimulerar förmågor som lyssnandet och talet. Att arbeta med muntligt berättande är språkutvecklande.

Ärlaskola
I fredags fick jag träffa eleverna årskurs 3 i Ärlaskolan tillsammans med deras lärare Ingela Flodin och Sofia Sandberg. Ärlaskolans biblioteksansvarig Serina Söderberg var också med.

Lärarna hade bestämt att vi skulle göra berättelser utifrån olika genrer. Jag började med att prata om olika genrer med eleverna. Tillsammans kom vi på olika genrer och vad de handlar om. Jag bestämde att vi skulle göra berättelser kring genrerna deckare, kärlek, spökhistorier och fantasy. Vi gick igenom dessa lite extra och pratade om vad det är som är typisk för dessa genrer.

Det är alltid lite svårt att komma igång. Man får hjälpa eleverna så att de först titta på varandras bilder och sedan få igång dem med att berätta utifrån de bilder de valt. Efter en halvtimme samlades vi igen i klassrummet där eleverna berättade sina genreberättelser för varandra.

Efter att vi gjort den första genreberättelsen fick alla ta en bild och sedan sätta sig på sina platser. Sen gjorde vi en hel berättelse tillsammans utan att först prata ihop oss. Det blev en lång och komplicerad historia, som var lite otäck, rolig och kärleksfull, den sluta med att det var en man som hade drömt allt ihop!

Därefter gjorde vi nya grupper och nya berättelser kring genrerna fantasy, spök, deckare och kärlek. Denna gång fick eleverna välja bilder innan de fick veta sin genre. Även denna andra gång blev det bra berättelser. Jag måste säga att eleverna var väldigt duktiga! Lärarna och biblioteksansvarig var också väldigt bra på att vara med och hjälpa till med att få igång eleverna.

Eleverna berättade en fantasyberättelse om en hund som ville till enhörningarnas dal och då träffa på två eldhärskare som också ville in till enhörningarnas dal. Tack och lov blev de stoppade av ljuvmusik som spelades genom öronen på en råtta! En av spökhistorierna handla om en spökvarg. En pojke varnade de andra människorna för spökvargen med de trodde inte på honom, så nu finns spökvargen därute någonstans och spökar… I deckargenren fick vi höra berättelsen om en ond Anka som stal allt vatten och en katt! Han tyckte det var oskönt att bad. En vulkan höll på att få ett utbrott så man behövde verkligen vattnet. En noshörning och en giraff blev de som fick reda ut fallet med det försvunna vattnet och den kidnappade katten. En komplicerad kärlekshistoria fick vi också höra, som tack och lov slutade med ett lyckligt slut där de levde lyckliga i alla sina dagar!

Den här veckan ska jag träffa en årskurs etta på Skiftinge skolan och Pilen klass C på Djurgårdsskolan. I dessa klasser ska vi göra sagor utifrån bilderna jag tar med mig.

Det så är så roligt att få komma ut till skolorna!

//Helena Nilsson, Lässatsningen i Eskilstuna kommun

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s