Biblioteksdagarna i Lund

Delar av lässatsningens lästeam har spenderat några givande dagar i Lund där bibliotekföreningens branschdagar just nu pågår. Biblioteksföreningen brukar varje år kombinera sitt årsmöte med föreläsningar och studiebesök på olika platser i landet. I år firar föreningen 100 år och valde att placera årets biblioteksdagar i Lund eftersom det var där föreningen bildades 1915. Vi i lästeamet har både lyssnat på inspirerande föreläsningar och gjort intressanta studiebesök.

Vi har bland annat besökt ett Förskolebibliotek i Lund, där bibliotekarien och pedagogerna på förskolan arbetar i ett nära samarbete för att skapa ett bibliotek i barnens vardag, på förskolan.

Vi fick också en genomgång av den nyligen gjorda rapporten om barns upplevelser av Sommarboken. Där barnens upplevelser är positiva och det barnen lyfter fram som det bästa är att de får boktips både av varandra och av bibliotekarien. Linnea Lindsköld som gjort studien har också förslag på utvecklingsområden för Sommarboken, exempelvis fler träffar med de barn som deltar.

Vi har också fått en inspirerande föreläsning om Bokstart, ett projekt där bibliotek och barnhälsovården samarbetar kring språkutveckling för de små barnen. I projektet har bibliotekarierna gjort hembesök hos familjer med småbarn. I samband med besöken pratar man språkutveckling och bibliotek och familjerna får också en bokgåva.

Nu funderar vi vidare på vad av allt detta som vi kan ta med oss in i vårt framtida arbete med Lässatsningen i Eskilstuna kommun!

Lunds stadsbibliotek passade på att testa ett pop up-bibliotek på centralstationen under biblioteksdagarna

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s