Lässatsningen besökte Fröslundaskolan!

I måndags var Camilla och jag på Fröslundaskolan och träffade ett gäng glada pedagoger i klass F-2. Fröslundaskolan hade anmält intresse för en av de aktiviteter vi erbjuder nu under våren, nämligen bokpresentation för pedagoger. Camilla och jag hade valt ut några av våra favoritböcker för den här åldern och tagit med oss. Vi hade också lagt ner tid på att läsa in oss på lite nya böcker och kollat upp lite böcker som vi tänkte skulle passa pedagogerna att läsa för att förkovra sig i ny forskning kring läsning. Det blev en trevlig timme där vi presenterade böcker men där det också fanns tid för samtal och diskussion kring en del av böckerna. Det är alltid roligt och bra för oss att höra hur pedagogerna uppfattar att böckerna fungerar i just deras klasser. Vi som bibliotekarier kan tipsa om bra böcker i olika nivåer men det är inte alltid vi vet hur de tas emot i klasserna och av barnen.

Ett urval av böckerna vi presenterade listar jag här:

Eckeskog, Läsa och förstå: arbete med läsförståelse i tidig läs – och skrivinlärning

Fine, En mördarkatts dagbok – en rolig bok om en mycket speciellt katt, kommer en uppföljare nu i sommar – Mördarkattens återkomst.

Gaiman, Splods öga – en riktigt bra, rolig högläsningsbok.

Genar, Svarta Madam (böckerna om mystiska skolan) –  bra, spännande lättlästa böcker.

Hellqvist Forss, Flykten (parallelltext på arabiska och svenska) –  en beskrivning av flykten från ett krigsdrabbat område med bilder att samtala kring.

Karlsson, Snöret, fågeln och jag – en bra högläsningsbok om att vara utanför och att finna en vän.

Ljunggren, Toppa laget (Bästa klubben-serien) – Bra fotbollsböcker som tar upp så mycket mer än bara fotbollen.

O´Bryne, Använd din fantasi och En bok med bett – fantasirika böcker där bilderna har stor betydelse, böckerna bjuder in läsaren att interagera med boken.

Stalfelt, En bok om att berätta – en bra, rolig faktabok att använda när man jobbar i klassen med att skapa sina egna berättelser.

Tidholm, Min brorsa heter Noa – en bra högläsningsbok om ett viktigt ämne skrivet ur ett tydligt barnperspektiv. Om en älskad storebror som plötsligt förändras och börjar klä sig i svart och kalla sig nazist…

/Linda

Fröslunda2

 

Advertisements

2 thoughts on “Lässatsningen besökte Fröslundaskolan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s