Tegelvikens berättar- och skrivprojekt med Ingela Magner och Lotta Ekholm

I förra veckan hade jag möjlighet att besöka Tegelvikens skola för att ta del av ett berättar- och skrivprojekt som lässatsningen har planerat tillsammans med en lärare från Tegelviken, Susanne Forselius, författaren Ingela Magner och illustratören Lotta Ekholm.

collage4

Projektet har varit en fantastisk möjlighet för eleverna på Tegelvikens skola i klasserna F-3 (på Sundet, Viken och Byn), totalt 6 klasser, att få träffa en författare och en illustratör & konstnär. Alla eleverna har tillsammans skapat en berättelse som innehåller alla viktiga dramaturgiska element. De har fått en introduktion till hur de kan lägga upp en historia, vad som är viktigt att tänka på för att göra historien mer levande och hur viktigt det är att tänka igenom både miljön och de karaktärer som finns med i berättelsen. Eleverna har jobbat med en och samma berättelse under några veckor i maj.
tegelviken 30

I grupparbeten har eleverna satt ihop grundstenarna till klassens egen berättelse tillsammans med Ingela och Lotta. Lotta har dessutom illustrerat efter berättelsens gång och dess bilder har eleverna kvar i klassen och kan använda som illustrationer till den egna berättelsen.

Den dagen jag hade möjlighet att besöka klasserna var det dags att knyta ihop berättelsen och avsluta historien.  Varje grupp fick inför klassen berätta om vilket moment de hade och vad de hade hittat på för handling.

De olika grupperna berättade om huvudperson, miljö, fiender, vänner, utmaningar och ”den stora smällen”. Hela tiden under arbetets gång så coachade Ingela dem och Lotta illustrerade vart efter elevernas berättelse växte fram.

I klass Bojen med elever i F-1 fick jag höra en berättelse om en kanin som var i ett mörkt och läskigt kemilab. Det fanns bl a onda robotar i labbet och kaninen var liten, ensam och rädd. Det var en riktig fantasifull och spännande historia som klassen hade skapat tillsammans med god ledning av Ingela och Lotta.

collage2

Det har varit ett roligt projekt och ett mycket inspirerande samarbete mellan en författare, en illustratör och elever och lärare som har genomförts inom lässatsningen i Eskilstuna kommun.

Nu önskar lässatsningen alla elever och lärare ett skönt sommarlov. För att hålla läslusten vid liv under sommaren så finns biblioteket och Sommarboken!

/Cajsa Broström, bibliotekskonsulent och teamledare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s