Gästblogg!


Ni vet väl att Eskilstuna har en alldeles egen superbokbloggerska? Agnes heter hon och är bland annat ambassadör för Augustpriset. Idag gästbloggar hon här hos oss om sin kärlek till läsning och böcker:

Jag heter Agnes och är en fjortonårig bokälskare från Eskilstuna. Jag går i årskurs nio på Faktoriet, tävlingsdansar, läser böcker och bokbloggar. Litteratur är mitt största intresse och det är i stort sätt böcker jag lever för! Flera gånger i veckan skriver jag inlägg på min blogg: http://agnesbokblogg.blogspot.se i hopp om att inspirera andra barn och ungdomar till läsning. Jag har fått äran att gästblogga här på Lässatsningens blogg, vilket jag tycker är jätteroligt! Jag och Eskilstuna kommuns Lässatsning har ju samma ambition, att inspirera till läsning. 
 

Bland andra i min ålder är läsning inte det populäraste intresset. Att tycka om att läsa har genom tiderna fått en “tönt-stämpel” eftersom att det förknippas med skolan. Men jag vill visa hur coolt det är med läsning och alla fördelar det för med sig. Genom att läsa böcker har jag fått det lättare i skolan, ett större ordförråd och en bättre förståelse över människor och säkert många andra saker som jag inte tänkt på tidigare. Böcker betyder mycket för mig, dels för att jag tycker att det är så roligt att läsa, men också för att det har fört med sig så mycket bra saker. Genom mitt intresse för läsning har jag fått det lättare i skolan, ett större ordförråd och en bättre förståelse över människor och säkert många andra saker som jag inte tänkt på tidigare. Böcker betyder mycket för mig, dels för att jag tycker att det är så roligt att läsa, men också för att det har fört med sig så mycket bra saker. Genom mitt intresse för läsning har jag startat min bokblogg och genom den har jag fått göra massvis med roliga saker och fått träffa många fantastiska människor. Just nu är jag exempelvis ambassadör för Augustpriset och jag har fått möjligheten att skriva för en tidning. Det är saker som jag tidigare bara kunnat drömma om! Det finns ingenting som är dåligt med böcker, de för bara med sig bra saker! Kunskap, känslor, tankar och underhållning. 

 Jag läser för att få avkoppling och underhållning, för mig är det magiskt att få komma in i en annan värld för en stund och lämna sitt eget liv åt sidan. Det är det bästa jag vet! Det är så häftigt att små svarta krumelurer på ett vitt papper kan säga så mycket och framkalla så många känslor. Jag är inte hel om jag inte får läsa, det är nästan som ett beroende. Du vet den där känslan när man har läst en bok som man verkligen älskar? Det enda man tänker på är boken, man vill aldrig att den ska ta slut samtidigt som man hela tiden vill fortsätta läsa. Och när boken är slut känner man sig så där lyckligt, fast samtidigt lite ledsen för att boken är slut. Den känslan går inte att jämföra med någonting annat! Det är alldeles, alldeles underbart! Det tror jag är en av sakerna som gör att jag hela tiden vill fortsätta läsa böcker. Jag vill uppleva den där känslan om och om igen och för att göra det måste jag hitta den där perfekta boken. Sökandet tar aldrig slut och man läser bok efter bok och upplever en massor av spännande saker. 
Min teori är att alla kan bli bokälskare, bara man hittar den rätta boken. Det finns ett citat som säger “Everyone is a reader. Some just haven’t found their favourite book yet” och det håller jag verkligen med om. Har du en gång upplevt en fantastiskt bra bok kommer du säkerligen att fortsätta läsa böcker för att hitta en till lika bra! 
 
När jag var på Bokmässan i Göteborg lyssnade jag på ett seminarium där Martin Widmark pratade om hur man ska få dem som inte läser att läsa böcker. Han menade att det var som att slå in öppna dörrar att prata om det på Bokmässan. De som behöver höra det är ju uppenbarligen inte där. En intressant fråga tycker jag! Hur når man dem som inte läser eller inte läser för sina barn? Med det vill jag säga att ni bibliotekarier och andra som arbetar med läsning, fortsätt med det ni gör! Fortsätt sprida läslust och kunskap! Det behövs!  
 
Varma bokhälsningar, 
Agnes 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s